Kosteus- ja homevauriot

Helsinki - Espoo - Vantaa-Uusimaa

Mistä tunnistaa kosteus- ja homevauriot?

Homevauriota edeltää aina korjaamaton kosteusvaurio. Suotuisissa olosuhteissa kosteusvauriosta voi kehittyä homevaurio. Siksi kannattakin reagoida nopeasti, ennen kuin kosteusvaurio etenee homevaurioksi.

Kosteusvaurion tunnusmerkkejä

Maalin ja tapetin kupruilu, pinnoitteiden halkeilu ja laattojen irtoaminen sekä pintojen värimuutokset ovat merkkejä siitä, että kosteutta on päässyt väärään paikkaan. Jos havaitset asunnossa kellarimaista tai pistävää hajua, niin se saattaa olla merkki kosteusvauriosta. Sokkelissa tai tiiliseinässä näkyvä valkoinen kalkkihärmä kertoo rakenteeseen päässeestä kosteudesta. Rakenteiden ja pintojen muodonmuutokset sekä etenkin viileämmille pinnoille tiivistyvä kosteus kertovat liiallisesta kosteudesta.

Ongelmat johtuvat usein siitä, kun rakennuksen ulkopuolelta tuleva kosteus vaurioittaa perustuksia ja lattiarakenteita. Toinen yleinen vaurioiden aiheuttaja on sadevesien pääseminen ulkoseinärakenteen sisälle erilaisten liitosten ja läpivientien kautta (ikkunat, ovet ja ym. liitokset). Lisäksi katon kautta tuleva vesi on yksi yleisimmistä ongelman aiheuttajista. Asunnon sisällä liian kostea sisäilma voi myös aiheuttaa ongelmia.

Homevaurion tunnusmerkkejä

Homeen voi tunnistaa näkyvästä kasvustosta materiaalien pinnoilla (puuterimainen, harsomainen tai pistemäinen kasvusto). Oudot hajut, tunkkainen, maakellarimainen haju sekä haju, joka tarttuu vaatteisiin voivat viitata homeen olemassaoloon. Myös asukkaiden oireilu sekä asunnossa olevat hyönteiset voivat kertoa homeesta.

Kosteus- ja homevaurioita voi olla hankala havaita aistinvaraisin keinoin, koska ne kehittyvät ajan kanssa
ja ovat usein rakenteiden alla piilossa. Jos vauriot eivät ole selkeästi havaittavissa, niin tällöin homekoirasta on apua ongelmien selvittämisessä. Lue lisää homekoirasta

Epäiletkö kosteus- tai homevauriota?