Sisäilmaongelmia selvittämässä

 

Koirat ilmaisivat tuulikaapissa ulko-oven ovenkarmin ja kynnyksen välisen kohdan, jossa oli lattialaatta haljennut. Saadakseni selitystä siihen miksi koirat merkkasivat tuon kohdan avasin ulko-oven, jotta näkisin miltä toisella puolella näyttää. Yllätyin näkemästäni, sillä tällä kertaa vauriot olivat selkeästi nähtävissä.

Keittiössä päältäpäin siistin allaskaapin alta putkien läpiviennin kohdalta löytyi kosteuden aiheuttamia jälkiä. MIstään vesivahingosta tai -vuodosta asukkaalla ei ollut tietoa.

Keittiön allaskaapissa olevia astianpesukoneen letkuja ja liitoksia kannattaa pitää silmällä ja välillä tarkistaa liitokset. Täydessä allaskaapissa letkut voivat jäädä puristuksiin tai taittua. Tällöin on vaarana liitosten löystyminen tai rikkoutuminen. Tällä kertaa vahingon aiheutti vesilukon haljennut tulppa.

Talvi on otollista aikaa lämpövuotojen paikantamiseksi, jolloin sisäilman ja ulkoilman lämpötilaero on riittävän suuri. Lämpökamerakuvaus on nopea ja edullinen tapa löytää lämpöenergiaa kuluttavat vuotokohdat ja puuttuvat eristeet rakenteista.

Vedon tunteen lisäksi ilmavuodot voivat aiheuttaa ongelmia myös asunnon rakenteille. Lämpimän sisäilman ja kylmän ulkoilman kohdatessa syntyvä kosteus tiivistyy sille otollisissa olosuhteissa rakenteisiin aiheuttaen paikallisia kosteusvaurioita ja tätä kautta ajan myötä homevaurioita.

Toisessa hajun lähde löytyi lattian alta ja toisessa hajut pääsivät valikatosta suoraan asuntoon. Talon tuvasta löytyi huonosti eristetty luukku kosteaan maakellariin ja toisessa asunnossa kattoikkunan ja välikaton väliltä rakenteet oli jäänyt kokonaan tekemättä ja välikatosta oli suora yhteys huoneilmaan.

Koulutettu homekoira auttaa selvittämään onko kyse homeesta. Aina ei kuitenkaan löydy homeen hajua. Puutteellinen ilmanvaihto saattaa olla syynä asunnon tunkkaiseen hajuun tai huonoon ilman laatuun. Tällä kertaa verholaudan takaa löytyi vanha ampiaispesä ja saattaa siellä olla pitänyt pesää joku muukin.

Hajuerottelua tehdään yhtenä tärkeänä asiana homekoiran koulutuksessa ja taitojen ylläpitämisessä. Sen avulla koira opetetaan löytämään oikea etsittävä haju muiden hajujen joukosta.

Homekoiran kunnosta ja työmotivaatiosta huolehtiminen on tärkeä osa toimintaamme. Välillä täytyy ottaa vähän rennommin, niin sitten jaksaa taas tehdä töitä täysillä.

Homekoiratarkastuksen yhteydessä otettu lämpökameran kuva kosteusvauriosta, johon koirat eivät reagoineet. Lämpökuvauksella havainnollistetaan lämpötilaeroja rakenteissa ja sen avulla pystytään useimmissa tapauksissa paljastamaan ja havainnollistamaan rakennuksen kostea kohta.

hometarkastus-homekoira-homeen haju-home oireet-tunkkainen haju-kosteusvaurio-kosteusmittaus

Oikea Paikka Otsikollesi

Kirjoita alaotsikko tähän