Sisäilmaongelmia selvittämässä

 

Betonirakenteiseen lattiaan oli jäänyt tummunut alue kohtaan, jossa oli säilytetty tavaraa. Kyseisestä kohdasta mitatut lukemat osoittivat selvästi kohollaan olevia kosteusarvoja. Tässä tapauksessa lattialla olleet tavarat olivat estäneet kosteuden normaalin haihtumisen.

Asukkaat olivat havainneet ajoittain esiintyvää hajua. Ongelmaksi osoittautui betonirakenne, joka oli talon ulkoseinää vasten. Seinän vierestä mitatut lukemat osoittivat selvästi kosteuteen viittaavia lukemia. Toinen oli kerrostaloasunnon takapihan katettu terassi ja toinen omakotitalon seinän viereen tehty betoninen käytävä.

Ennen vuodenvaihdetta kävin useammassa kohteessa, jossa asukkailla oli ollut jonkinlaista oireilua. Muutamia paikkoja koirat merkkasivat mutta isossa kuvassa aika vähän. Kohteissa huomasin että niiden ilmanvaihto ei toiminut kunnolla. Tarkastelin asuntoja myös lämpökameralla ja sen perusteella näytti että kylmiä paikkoja löytyi yllättävän paljon.

Koirat ilmaisivat tuulikaapissa ulko-oven ovenkarmin ja kynnyksen välisen kohdan, jossa oli lattialaatta haljennut. Saadakseni selitystä siihen miksi koirat merkkasivat tuon kohdan avasin ulko-oven, jotta näkisin miltä toisella puolella näyttää. Yllätyin näkemästäni, sillä tällä kertaa vauriot olivat selkeästi nähtävissä.

Keittiössä päältäpäin siistin allaskaapin alta putkien läpiviennin kohdalta löytyi kosteuden aiheuttamia jälkiä. MIstään vesivahingosta tai -vuodosta asukkaalla ei ollut tietoa.

Keittiön allaskaapissa olevia astianpesukoneen letkuja ja liitoksia kannattaa pitää silmällä ja välillä tarkistaa liitokset. Täydessä allaskaapissa letkut voivat jäädä puristuksiin tai taittua. Tällöin on vaarana liitosten löystyminen tai rikkoutuminen. Tällä kertaa vahingon aiheutti vesilukon haljennut tulppa.

Talvi on otollista aikaa lämpövuotojen paikantamiseksi, jolloin sisäilman ja ulkoilman lämpötilaero on riittävän suuri. Lämpökamerakuvaus on nopea ja edullinen tapa löytää lämpöenergiaa kuluttavat vuotokohdat ja puuttuvat eristeet rakenteista.

Vedon tunteen lisäksi ilmavuodot voivat aiheuttaa ongelmia myös asunnon rakenteille. Kostea sisäilma kondensoituu rakenteen kylmälle pinnalle ja voi aiheuttaa paikallisia kosteusvaurioita. Otollisissa olosuhteissa tämä saattaa johtaa homevaurioon.

Toisessa hajun lähde löytyi lattian alta ja toisessa hajut pääsivät valikatosta suoraan asuntoon. Talon tuvasta löytyi huonosti eristetty luukku kosteaan maakellariin ja toisessa asunnossa kattoikkunan ja välikaton väliltä rakenteet oli jäänyt kokonaan tekemättä ja välikatosta oli suora yhteys huoneilmaan.

Koulutettu homekoira auttaa selvittämään onko kyse homeesta. Aina ei kuitenkaan löydy homeen hajua. Puutteellinen ilmanvaihto saattaa olla syynä asunnon tunkkaiseen hajuun tai huonoon ilman laatuun. Tällä kertaa verholaudan takaa löytyi vanha ampiaispesä ja saattaa siellä olla pitänyt pesää joku muukin.

Hajuerottelua tehdään yhtenä tärkeänä asiana homekoiran koulutuksessa ja taitojen ylläpitämisessä. Sen avulla koira opetetaan löytämään oikea etsittävä haju muiden hajujen joukosta.

sisäilma-home oireet-hometalo-sädesieni-tetrakloorianisoli-homekoirat-kosteusmittaus