Hämeenlinna

Sisäilmaongelmia selvittämässä

Betonirakenteiseen lattiaan oli jäänyt tummunut alue kohtaan, jossa oli säilytetty tavaraa. Kyseisestä kohdasta mitatut lukemat osoittivat selvästi kohollaan olevia kosteusarvoja. Tässä tapauksessa lattialla olleet tavarat olivat estäneet kosteuden normaalin haihtumisen.

Asukkaat olivat havainneet ajoittain esiintyvää hajua. Ongelmaksi osoittautui betonirakenne, joka oli talon ulkoseinää vasten. Seinän vierestä mitatut lukemat osoittivat selvästi kosteuteen viittaavia lukemia. Toinen oli kerrostaloasunnon takapihan katettu terassi ja toinen omakotitalon seinän viereen tehty betoninen käytävä.

Ennen vuodenvaihdetta kävin useammassa kohteessa, jossa asukkailla oli ollut jonkinlaista oireilua. Muutamia paikkoja koirat merkkasivat mutta isossa kuvassa aika vähän. Kohteissa huomasin että niiden ilmanvaihto ei toiminut kunnolla. Tarkastelin asuntoja myös lämpökameralla ja sen perusteella näytti että kylmiä paikkoja löytyi yllättävän paljon.

Koirat ilmaisivat tuulikaapissa ulko-oven ovenkarmin ja kynnyksen välisen kohdan, jossa oli lattialaatta haljennut. Saadakseni selitystä siihen miksi koirat merkkasivat tuon kohdan avasin ulko-oven, jotta näkisin miltä toisella puolella näyttää. Yllätyin näkemästäni, sillä tällä kertaa vauriot olivat selkeästi nähtävissä.