Kosteus- ja homevauriot

Kosteus- ja homevaurioiden tunnistaminen

Kosteus- ja homevaurioita on hankala havaita aistinvaraisin keinoin, koska ne kehittyvät ajan kanssa ja lisäksi ne ovat usein piilossa rakenteiden alla.

Jos kuitenkin havaitset asunnossa outoa hajua, niin se saattaa olla merkki siitä että siellä ei ole kaikki kunnossa. Terveessä asunnossa ei haise, eikä mitään asunnon ominaistuoksua tule olla.

Ongelmat johtuvat usein siitä, kun rakennuksen ulkopuolelta tuleva kosteus vaurioittaa perustuksia ja lattiarakenteita. Toinen yleinen vaurioiden aiheuttaja on sadeveden pääseminen ulkoseinärakenteen sisälle erilaisten liitosten ja läpivientien kautta (ikkunat, ovet ja ym. liitokset). Myös katon kautta tuleva vesi on yksi yleisimmistä ongelman aiheuttajista. Siksi rakennusta tulee tarkastella säännöllisesti ja poikkeavat havainnot kannattaa tarkastaa ja tutkia. Pintojen värimuutokset, kupruilut sekä poikkeavat hajut ovat merkkejä siitä, että kosteutta on mahdollisesti päässyt väärään paikkaan. Rakenteen hetkellinen kastuminen ei välttämättä aiheuta ongelmia, jos kastunut kohta pääsee tuulettumaan ja kuivumaan. Kuitenkin kannattaa muistaa, että korjaamaton kosteusvaurio johtaa usein homevaurioon. 

 Jos epäilet kosteus- tai homevauriota?